Regiokampioenschappen 2009

31 januari 2009

Esmay-Ines-Romy

Esmay Onsoe, Inès Haulussy en Romy Gerhardt


Vier turnsters OKK naar districtsfinale

Afgelopen zaterdag waren de laatste regiowedstrijden die dienen als kwalificatie voor de landelijke wedstrijden. Hieraan namen negen turnsters van gymnastiekvereniging OKK deel. Vier ervan, te weten Esmay Onsoe, Jade Snijders, Alise Klijn en Laura Verhoeven slaagden erin zich te plaatsen voor de vervolgwedstrijden.

Massale deelname
In de 4e divisie deden senioren en jeugdturnsters massaal deel aan deze regiokampioenschappen, die in Oud-Beijerland werden gehouden. In beide categorieën streden 80 turnsters om de titel en een twintigtal plaatsen in de vervolgwedstrijden. Driekwart van de deelneemsters stroomden dus niet door. Bij de jeugd deden voor OKK Esmay Onsoe, Romy Gerhardt en Inès Haulussy mee. Esmay Onsoe scoorde bij de eerste drie onderdelen een ruime acht en was op weg naar een hoge score. Bij balk (6.90) liet ze echter twee steekjes vallen, waardoor haar totaal uitkwam op 31.65. Genoeg om bovenaan te staan na de eerste ronde, maar uiteindelijk werd ze negende. Een mooie prestatie. Ze maakte het meeste indruk met haar fraaie vrije oefening (8.30). Inès Haulussy turnde een prima wedstrijd, vooral haar brugoefening zag er goed uit. Ze heeft veel vooruitgang geboekt afgelopen tijd, maar nog niet voldoende om zich te meten met de besten. Ze eindigde op een 47e plaats. Romy Gerhardt moest nog een elftal turnsters tussen haar en Inès dulden. Haar beste onderdeel was brug ongelijk met 7.55. Met wat meer accent op de afwerking moet ze zich nog kunnen verbeteren.
Esmay slaagde er als enige van de jeugd in zich te plaatsen voor de districtsfinale.

Dans om het medailles gemist
Bij de senioren had OKK vier ijzers in het vuur met Jade Snijders, Chloé Snijders en Laura Verhoeven als voormalige medaillewinnaars en dus als kanshebbers en Alise Klijn als outsider. Geen van de vier turnsters slaagde erin een medaille in de wacht te slepen, maar op Chloé na mogen ze wel naar de districtsfinale. Het was een spannende strijd waar de kampioene van vorig jaar, Kimberley van Driel van Souplesse, uitgeschakeld werd. Haar clubgenote Maxine Akkermans, ook van Souplesse uit Ambacht wist zich vorig jaar niet te plaatsen, maar won nu het zilver. Dit om aan te geven hoe grillig de dans om de medailles kan zijn.
Jade Snijders en Laura Verhoeven weten zich de laatste jaren steeds te plaatsen, maar Laura liet door een misser bij haar opsprong op brug en een val op balk een punt en een medaille liggen. Desondanks scoorde ze bij brug 8.65! Laura werd uiteindelijk 10e net als vorig jaar. Jade turnde een constante wedstrijd en deed het bij sprong het best. Met 8.50 werd ze hier tweede van de 80 deelneemsters. Met een 11e plaats was doorstroming een feit.
Alise Klijn, die dit jaar van de 3e naar de 4e divisie is overgestapt, begon uitstekend met 8.75 (4e plaats) op brug. Eén val van de balk was de enige grote fout die ze maakte. Haar totaal van 31.65 was precies genoeg voor de 21e plaats en om als laatste zich te kwalificeren.
Chloé Snijders was de enige die zich niet kon plaatsen. Een 25e plaats is geen slechte plek in het grote veld, maar net niet genoeg. Ze kwam slechts 0.15 te kort. Die punten liet ze op balk liggen, nou net het onderdeel waar ze vorig jaar op schitterde. Beste prestatie: brug met 8.45.

Net niet
Chloé Haulussy en Thara Bakker hadden zaterdag hun wedstrijd in de 3e divisie bij de junioren in Amsterdam. Zij moesten in een veld van 44 turnsters bij de eerste 21 eindigen. Dit lukte geen van beide turnsters. Chloé Haulussy was hier nog het dichtste bij. Zij eindigde op een 24e plaats en kwam 0,40 pnt. te kort. Thara Bakker werd 29e op 0,60 pnt. van Chloé. Zowel Chloé als Thara moesten na afloop erkennen dat het beter had gekund. Op balk werd te onstabiel geturnd en bij beiden mislukte de laatste serie op vloer. Bij brug verliep alles naar wens en de sprong van Thara was boven verwachting. Jammer van deze afloop, maar gedane zaken nemen geen keer. Ze kunnen zich revancheren op de eerste competitiewedstrijd over anderhalve week.

Balans opmaken
Na alle regiowedstrijden kan OKK de balans opmaken. Veertien turnsters plaatsten zich voor de landelijke of districtswedstrijden, twaalf kwalificeerden zich niet. Er werden twee medailles behaald en wel door Caroline Mom (3e) en Naomi Vink (4e). De oogst was magerder dan vorig jaar, maar het vertrek van vier senioren, waarvan drie voormalige medaillewinnaressen doet zich voelen. Volgend jaar wordt het wedstrijdsysteem op de rails gezet en zal OKK zich opnieuw moeten positioneren. Voorlopig zijn de eerste twee zaterdagen bestemd voor de turncompetitie, beginnend zaterdag a.s. in Ridderkerk.

 


Uitslag jeugd Uitslag junioren Uitslag senioren